• Multi Logo
  • Banner Bvd
  • TDH Montage & Lastechniek

Knotsgekke slotfase tegen Ewijk levert de Boys 3 punten op

Zondag 6 oktober zal bij de Overasseltse Boys worden herinnerd als misschien wel de meest gedenkwaardige wedstrijd ooit gespeeld op sportpark De Passelêgt. Op deze zonnige middag werden de 3 punten binnengehaald op een manier die je hartslag laat versnellen als voetbalsupporter.

Na een week eerder al de eerste punten behaald te hebben, in Nijmegen, tegen de amateurs van NEC was het daar ook al billenknijpen in de slotfase. Door doelpunten van Bodhi Jetten (penalty in de 16e minuut), Sem Theunissen en Teun Dinnissen, die beiden net voor rust scoorden, leek er weinig aan de hand te zijn gedurende de wedstrijd. Aangezien NEC ook al in de 16e minuut had gescoord, gaf de ruststand van 1-3 toch veel vertrouwen op een goed resultaat. Maar NEC gaf de strijd niet op, zij streden tenslotte voor Rood Zwart en Groen en werd het nog heel spannend in de 2e helft. Misschien dat het kunstgras extra energie kostte maar de fitheid van de Boys spelers werd aardig op de proef gesteld. Bodhi Jetten viel al snel uit (vervangen door Milan Nicolasen) in de 1e helft, maar in de slotfase was kramp bij menig speler een terugkerend probleem. Sem Theunissen viel definitief uit en aangezien trainer Robin Kersten al aan de wissel limiet zat, was er met 10 man alle hens aan dek voor een overwinning op de Eendracht. De scheidsrechter telde 12 minuten blessuretijd bij, en die werden met veel inzet overleefd, en zo gingen de eerste 3 punten naar Overasselt. Dat ging uiteindelijk niet zonder slag of stoot, maar daar is in de media meer over te lezen.

Dat het een week later weer tegen Ewijk nog een paar stappen meer gedenkwaardig zou zijn, was in de eerste helft eigenlijk niet zo zichtbaar. Pupil van de week Jan Wali, spelend in JO12-1, mocht de aftrap verrichten en natuurlijk mocht hij scoren van de keeper van Ewijk. Daar hadden de Boys in de eerste helft wat meer moeite mee, maar ook Ewijk had, ondanks goede kansen, hetzelfde probleem in de voorhoede. Trainers Robin Kersten en Pieter van Dam zagen in de warming-up al nieuwkomer Thijmen Roelofs afvallen met een teenblessure en ook Gilbert Leenders bleek niet fit. Guus Peeters Weem was er ook niet bij en dat was toch een aderlating. Zijn oudere broer Thomas Peeters Weem, ook niet geheel okselfris, mocht terugkeren op het middenveld en zo startten de Boys toch wat gehavend aan de wedstrijd. Dat mag geen reden tot excuus zijn want voetballend moeten de Boys zeker meekunnen in de 4e klasse.

Ewijk was een taaie tegenstander en zij kwamen gedurende het eerste half uur beter in de wedstrijd. Scheidsrechter Marco Daemen had Ewijk een handje kunnen helpen, maar draaide zelf zijn beslissing tot penalty terug. Een voorzet vanaf rechts werd door Bart van de Groes, via zijn heup, doorgeschoven tegen zijn uitgestoken arm en de scheidsrechter oordeelde gelijk een strafschop. Na protest vanuit de spelersgroep was hij toch bereid zijn fout toe te geven. Respectvolle beslissing die je op deze manier niet vaak ziet op het voetbalveld.

Maar het was toch enigszins uitstel van executie want twee harde schoten wist keeper Bart van Wagenberg te elimineren of naast te kijken. Niet veel later nog een scrimmage waarbij de bal miraculeus alle kanten op stuiterde behalve tegen het Boys net. Uiteindelijk viel toch de 0-1 door Ewijk via Brian de Groot, die een voorzet vanaf links rustig kon aannemen en zijn bal tergend langzaam het doel in zag rollen.

Dit was wel het sein voor de Boys dat het beter moest en dat realiseerde zich de spelers ook wel. Backs Daan Schoonwater en Milan Nicolasen zochten meer de diepte en dat resulteerde in een aantal kansen voor Sem Theunissen en Cas Derks. Vooral Sem, de frêle aanvaller, werd een plaag voor de Ewijk defensie en zijn snelheid bracht hem in kansrijke posities. De keeper wist het tij in een 1 op 1 situatie nog te keren, maar bij de tweede poging werd Sem stevig onderuit geschoffeld en was de strafschop de enige straf. Koud kunstje voor Bodhi Jetten die onhoudbaar het net in de rechterhoek liet bollen. Luca Lindsen, die ook een basisplaats had, liet zich nog gelden maar zijn harde werken kon niet beloond worden met een doelpunt.

Opnieuw kwam trainer Robin met een tactische wissel de kleedkamer uit, en mocht Milan Nicolasen douchen en youngstar Teun Dinnissen werd in de spits geposteerd. Cas Derks zakte naar het middenveld, Thomas Peeters Weem rechtsback en Daan Schoonwater nam de linksback positie in. Veel geschuif binnen het elftal maar het leek het spel wel enigszins ten goede te komen. Met name Teun Dinnissen liet zijn vorm opnieuw blijken en was niet alleen een prima aanspeelpunt, maar zijn acties waren verfrissend en Ewijk kon niet meer de druk uitoefenen en moest achteruit. In een fase, die beslissend leek te zijn, zette Teun allereerst Cas Derks vrij voor de keeper maar zijn schot kon de ballen vanger nog net keren. Niet veel later opnieuw een individueel juweeltje van Teun waarbij hij een aantal spelers het Ewijkse bos in stuurde, en zijn bekeken lob was voor Sem Theunissen een niet te missen kans en de 2-1 stond op het scorebord. Daan Schoonwater moest met een blessure plaatsmaken voor Rick Burgers en Luca Lindsen werd vervangen door Harm Arts.

Ewijk kon het tempo maar lastig bijbenen en daar maakte Bodhi Jetten weer gretig gebruik van. Zijn dribbel door het centrum was niet te stuiten en de Ewijkse pionnen vielen letterlijk om, en in plaats van af te spelen rondde hij zijn solo, in de 84e minuut met een doelpunt af. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, maar een liesblessure van Thomas Peetrs Weem, was de aanzet tot een kolderieke slotfase. De trainersstaf nam het besluit om Sem van Dijk, de altijd aanwezige reservekeeper, in het doel te plaatsen en Bart van Wagenberg, na een omkleedsessie op de rechtsbackpositie te zetten. Dit gaf heel veel onrust in de defensie en daar maakte Ewijk weer gretig gebruik van. Zij pompten bal na bal hoog voor de pot van het Boys doel en in blessuretijd wist Ewijk, in de persoon van Cas Thomassen, de “anschlusstreffer” te scoren.

Een discutabele overtreding van Bart van Wagenberg zette de Ewijkse supporters in vuur en vlam, want uit de vrije trap mocht Jesse Bredewout de gelijkmaker scoren. Vogelvrij mocht hij inkoppen en was er voor keeper Sem geen houden aan. Ga er in zo een slotfase als keeper maar eens staan als je morgens ook al een zware pot achter de rug hebt. Een ongelooflijke domper voor alles en iedereen die de Boys en warm hart toedraagt maar de koek was nog niet op. De schrijver van het voetbalthrillerscenario had bedacht dat er een overtreding op opnieuw Bart van Wagenberg plaats vond die er eigenlijk geen was. “Appeltje” ramde zelf de bal voor het doel en wat niemand nog voor mogelijk hield gebeurde toch, in diep blessuretijd. Het leek of de zwarte krullen van Bart van de Groes de bal nog raakte en deze plofte achter de verbouwereerde keeper van Ewijk neer. De Passelêgt ontplofte en het bier vloog op het terras in het rond, maar de overwinning was een feit en zo droop Ewijk ontgoocheld over de Ewijkseweg naar huis af.
Een mooie 4e plek in de ranglijst van de 4e klasse D met 6 punten, maar enigszins vertekend beeld door de afgelaste wedstrijden van de concurrentie.

Komende zondag, 13 oktober om 14.30 is Germania in Groesbeek de tegenstander en daar kan natuurlijk ook weer van alles gebeuren.